Parajd

 „A só birodalma”

Leírás:
Parajdról általában mindenkinek a méltán híres Sóbánya jut eszébe először. Persze nem véletlenül, hiszen ez képezi a legnagyobb vonzerőt a térségben. Viszont, ha jobban belemélyülünk, Parajd turisztikai kínálatába rájövünk, hogy van még számos lehetőség amiért érdemes ellátogatni a “Só-birodalomba”.

Bemutatás
Parajd Hargita megye nyugati részén fekszik a Kis-Küküllő völgyében, a Görgényi havasok lábánál, a Parajdi - medencében tengerszint felett 580 m magasságban. A hozzá legközelebb eső városok Szováta (6 km) és Székelyudvarhely (36 km).
A környék fő nevezetessége a Sóbánya, melynek történetét a rómaiak korától napjainkig nyomon követhetjük. A kitermelés által létrejött kamrákat gyógyászati és turisztikai célokra rendezték be. 120 m mélységben a levegő magas NaCl-tartalma, az állandó hőmérséklet (15 – 16 C), az intenzív levegőáramlás hiánya, magas relatív páratartalom (59-66%) mind olyan tényezők a sóbánya klímájában, amelyek hozzájárulnak a légúti betegségek gyógyulásához. Elsősorban a betegek számára, akik 4 órát töltenek naponta lent a föld alatt, futballpályát alakítottak ki; a gyerekek számára játszóteret rendeztek be fa játékokkal. A kezelés ideje alatt étterem és büfé működik. A fizikai javulás mellett lehetőség van a lelki feltöltődésre is. 1993-ban szentelték fel az ökumenikus kápolnát, amely különböző felekezetek szertartásainak ad helyet. Az istentiszteletek mellett a kápolna koncertek színhelye is.
Egyedi látvány tárul elénk Székelyudvarhely felől közelítve meg a települést: a sószoros, melyet a Korond vize munkált ki az évszázadok során.
A helyi kultúra iránt érdeklődők meglátogathatják a falu múzeumát, a református műemléktemplomot, valamint Áprily Lajos költő emlékházát.
 A történelem is vonzóerő ezen a vidéken. A falutól 6 kilométerre van a székelyek egyik legrégebbi vára: Rapsonné vára. A legenda szerint a három tündértestvér (Rapsonné, Tartod, Firtos) egyike építtette, aki az ördöggel kötött üzletet.
A községből csillagtúrák szervezésére is van lehetőség. Olyan helyekre lehet ellátogatni, melyek nem csak ország szinten, de világ szinten is ismertek, mint például Korond (13 km), ahol a fazakas mesterség egyes munkafázisai nyomon követhetőek egészen a kész termékek árusításáig, ami valóságos kiállításként valósul meg faluszerte. Egy másik állomást képezhet Farkaslaka (25 km) Tamási Áron szülőházával, Székelyudvarhely (36 km) Orbán Balázs síremlékével, Csikszereda (100 km) környező katolikus falvaival, Tusnádfürdő (120 km) borvízforrásaival, a Szent Anna-tó (155 km) a vulkáni kráterbenl. Más irányt választva eljuthatnak Gyergyóba (50 km), a Gyilkos-tóhoz (80 km), a Békási-szorosba, Borszéken keresztül érkezve vissza Parajdra. Érdemes ellátogatni Szovátára (8 km); Bözödre (30 km), az elsüllyedt faluba; Kőrispatakra (40 km) a szalmakalap-múzeumba; Vármezőbe (30 km) a halastóhoz; a Bucsin-tetőre (22 km) vagy Segesvárra (75 km).